Znamy przepis na sukces Twojego biznesu - Strony internetowe dla branży gastronomicznej

W dzisiejszych czasach, chcąc pójść do restauracji, pierwsze co robimy… sięgamy po swój smartfon i przeglądamy Internet. Urządzenia mobilne tak “wrosły” nam w dłonie, że nie wyobrażamy sobie wejścia do jakiegokolwiek lokalu “w ciemno”.

Dlatego też, utarło się powiedzenie “jeśli nie ma czegoś w Internecie, to znaczy że to nie istnieje”. Nie inaczej jest w przypadku stron internetowych projektowanych dla branży gastronomicznej.

 

Obecnie każda, nawet najmniejsza firma posiada swoją stronę internetową, niejednokrotnie prowadzi fanpage na social media, czy bardziej rozbudowane kampanie Google AdWords, celem jeszcze lepszego pozycjonowania i docierania do nowych potencjalnych gości swoich restauracji, pubów i knajp.

 

1. Przepis na dobrą stronę internetową

Wszystko to, co zostało już napisane, ma realne odzwierciedlenie w rzeczywistości. Dobrze zaprojektowana strona www dla Twojego lokalu będzie pokazywać charakter miejsca i zachęcać klientów do odwiedzenia i spróbowania oferowanych produktów czy dań. Sprawi, że Twoi goście “poczują” klimat i zapach już przez ekran komputera i tym chętniej przybędą do Ciebie. 

 

Żeby to wszystko się udało, konieczne jest odpowiednie przygotowanie, przemyślenie i opracowanie pewnych technicznych aspektów witryny. Chcąc uniknąć przestojów i potknięć, najlepiej poniższe tematy przedyskutować i ustalić jeszcze przed właściwym projektowaniem szaty graficznej. Zaoszczędzimy dzięki temu sporo czasu, a jak wiadomo, w każdym biznesie – czas to pieniądz!

 

2. Spójność niejedno ma imię

Mając na względzie fakt, że chcemy zaprojektować stronę internetową już istniejącej restauracji, musimy posługiwać się taką samą identyfikacją. To znaczy, że designerzy będą potrzebować od Ciebie plików wektorowych Twojego logotypu lub / i – całej księgi znaku, z której będą mogli wyciągnąć całą kolorystykę i wszelkie potrzebne informacje na temat typografii. 

 

Oczywiście nie jest to mus, możesz chcieć stworzenia totalnie nowej/innej stylistyki, lub/i – rebrandingu. Nie ma w tym nic złego, ważne by być świadomym tego, że takie zabiegi mają długotrwały wpływ na postrzeganie jak i budowanie marki Twojego lokalu.

 

3. Fotografia produktowa i wizerunkowa

Zdjęcia. Zdjęcia, zdjęcia i jeszcze raz zdjęcia. To na ich bazie budowany jest cały klimat, charakter witryny, która ma przecież nawiązywać do danego lokalu. Nie może więc być sytuacji w której trzeba posiłkować się fotografiami wnętrz z banków zdjęć – skutecznie tracimy na tym na wiarygodności i naturalności. Idealnie byłoby posiadać także profesjonalne zdjęcia oferowanego menu.

 

Należy tu zaznaczyć, że fotografia produktowa posiłków jest naprawdę trudną i pracochłonną sztuką – koszta za taką sesję nie będą niskie. Jednak efekt może przerosnąć nasze najśmielsze oczekiwania – Idealnie oświetlone, nasycone zdjęcia będą wręcz same z monitora nam “pachnieć” i sprawiać, że ślinka będzie cieknąć nawet najwybredniejszym klientom. O to właśnie chodzi – o stworzenie klimatu, zapachu i maksymalnie pozytywnego odbioru, tylko poprzez zdjęcia. Jak do tego dodać elegancki, adekwatny do charakteru restauracji design i całą oprawę graficzną – mamy przepis na sukces!

 

Zawsze staramy się profesjonalnie i kompleksowo doradzać naszym klientom, tak więc, naprawdę – nie oszczędzanie na sesji produktowej i wizerunkowej będzie świetnym posunięciem i zaprocentuje to w przyszłości większymi zyskami i “pełną salą”.

 

4. (Znienawidzony) Content

Czyli treści. Coś na co nikt nie ma czasu, coś czego klienci nienawidzą 🙂 Dlatego też, w Website Style wychodzimy naprzeciw potrzebom naszych partnerów i oferujemy także usługę redakcji wartościowych i odpowiednio przygotowanych tekstów! Oczywiście – nawet najlepszy copywriter nie napisze contentu bez choćby krótkiego wywiadu z klientem lub wytycznymi, jednak całość, finalnie – będzie dopasowana idealnie do designu i charakteru lokalu.

 

Dodatkowym, charakterystycznym elementem stron internetowych dla gastronomii jest karta menu. Warto zadbać o jej prezentację w witrynie – także pod względem spójności wizualnej i merytorycznej. Na pewno nie można dopuścić do sytuacji w której menu na stronie będzie różne od realnego w knajpie.

Pod względem wizualnym także tu można umiejętnie “zagrać” fotografią, by wszystko się spójnie komponowało i tworzyło nienachalny i ciekawy design.

5. Aspekty techniczne

czyli to, o czym często klientom zdarza się zapomnieć – że witryna ich restauracji ma nie tylko być ładna, ale także, albo przede wszystkim – użyteczna i czytelna na wszystkich urządzeniach mobilnych i ekranach. Odpowiednio przygotowana architektura informacji, jasny podział na sekcje, będą tym, co nadaje porządek i ład na stronie.

Warto zadbać także o takie elementy jak poprawnie działające i wyświetlające się formularze rezerwacji stolików czy odpowiednie podlinkowania social mediów, łączące witrynę z profilami społecznościowymi.

Nie tylko restauracje!

Branża gastronomiczna to nie tylko strony restauracji – to także wszelkie, oczywiście, puby, knajpy, foodtrucki, kantyny, blogi kulinarne, ostatnio modne portale cateringów czy branża horeca.

Jeśli jesteś właścicielem restauracji i stoisz przed dylematem stworzenia strony internetowej,  jeśli chciałbyś odświeżyć swoją istniejącą już witrynę firmową – zachęcamy do wypełnienia krótkiej ankiety projektowej i skontaktowania się z nami. Doradzimy, wycenimy i jak zawsze – damy z siebie 100% aby efekt końcowy zachwycił nie tylko Ciebie, ale i Twoich klientów.

branża gastronomiczna

fotografia

gastronomia

strony internetowe

Czytaj również